Kierowca ciężarówki - posiłek w kabinie czy w restauracji?
Jeśli kierowca zawodowy,. w trasie, chce skorzystać z restauracji hotelowej musi być gościem hotelowym zameldowanym przynajmniej na dobę hotelową.
- Wtedy może otrzymać posiłek do zajmowanego pokoju - odpowiada Ministerstwo Rozwoju, Pracy i Technologii. Choć przyznaje, że jest to istotne utrudnienie, nie zamierza dla kierowców ciężarówek robić wyjątku.
Zgodnie z kolejnymi obostrzeniami epinemiologicznymi rząd zakazał stacjonarnej działalności restauracji i lokali gastronomicznych, przy zachowaniu możliwości sprzedaży jedzenia na wynos i dowóz. Wyjątek od tego zakazu został przewidziany w par. 6 ust. 2b rozporządzenia Rady Ministrów z 9 października 2020 zgodnie, z którym przygotowanie i podawanie posiłków i napojów na terenie prowadzenia usług hotelarskich, jest dopuszczalne dla gości, pod określonymi szczegółowo opisanymi w rozporządzeniu warunkami.
Zdaniem posłanki Katarzyny Osos obostrzenia są krzywdzące dla kierowców zawodowych, którzy pozostają bardzo często w kilkudniowej trasie, odpoczywają w miejscach do tego wyznaczonych tzw. MOP (miejscach obsługi podróżnych) korzystając ze stworzonej tam z myślą m.in. o nich infrastrukturze (pełen węzeł sanitarny, punkty usługowe, sklepy, restauracje i bary). Parlamentarzystka uważa, że, mimo że w większości nie korzystają oni z miejsc noclegowych oferowanych przez hotele i motele, ponieważ pojazdy, którymi wykonują swoją pracę, bardzo często posiadają miejsce przeznaczone do spania, to jednak należałoby umożliwić kierowcom spożycie posiłku w godnych warunkach w miejscu postoju – wykonywania obowiązkowego odpoczynku.
Źródło: Prawo.pl dla LEX, z dn.19.12.2020 r./HW