Kolejne skutki kryzysu. Renault Trucks zmniejszy zatrudnienie o 463 stanowiska pracy

Renault Trucks praca

Renault Trucks, spółka zależna od Volvo Trucks, nie oparła się recesji w branży motoryzacyjnej. Po tym jak Volvo Trucks ogłosiło redukcję około 4000 miejsc pracy, Renault Trucks musi zwolnić przeszło 400 etatów.

W komunikacie Renault Trucks czytamy, że spółka dostrzega w swojej działalności globalny kryzys gospodarczy, który spowodował spowolnienie popytu na pojazdy przemysłowe.

Francuski producent ciężarówek spodziewa się znacznego spadku popytu na samochody w 2020 r. i przygotowuje się do zmniejszenia działalności gospodarczej, która w krótkim i średnim okresie nie powróci do poziomu sprzed kryzysu. W rezultacie zarząd Renault Trucks ograniczy 463 stanowiska we Francji, wyłącznie w stosunku pracowników umysłowych i kadry menedżerskiej.

Celem takiego działania jest konkurencyjność na rynku. Jednocześnie Renault Trucks rozważa utworzenie nowych miejsc pracy w innych obszarach działalności firmy.

Bruno Blin, prezes Renault Trucks, nie chce przymusowych zwolnień. Chce porozumienia z pracownikami i dobrowolnych migracji. W tym celu kierownictwo Renault Trucks będzie działać "w ścisłej współpracy z reprezentatywnymi organizacjami związkowymi w celu porozumienia".

Większość zmian ma dotyczyć fabryk w Lyonie i Bourg-en-Bresse. Stanowiska dotknięte zwolnieniami to np. działy biur projektowych, które w obecnej sytuacji ograniczą rozwój nowych technologii.

Przeczytaj też:
Renault Trucks wznawia produkcję elektrycznych samochodów ciężarowych

Fabryka francuskiego producenta elektrycznych ciężarówek w Blainville-sur-Orne wraca do dawnej zdolności produkcyjnej.

Renault Trucks oficjalnie na rzepaku

Renault Trucks i Oleo100 rozpoczynają współpracę mającą na celu ułatwienie dostępu do zrównoważonego paliwa alternatywnego flotom pojazdów ciężkich.

Ciężarówki Renault Trucks w obiegu zamkniętym - nowy projekt producenta samochodów

Renault Trucks przyspiesza przejście na gospodarkę o obiegu zamkniętym w celu recyklingu i ponownego użycia części do samochodów ciężarowych.

Nowe Renault Trucks T dla firmy Fulimpex. Do końca roku we flocie przewoźnika będzie 66 renówek

To realizacja pierwszej części kontraktu. Pomorski przewoźnik odbierze w tym roku jeszcze 30 takich pojazdów.

Wirtualny sprzedawca Renault Trucks

Renault Trucks staje się cyfrowe! W związku z sytuacją Covid-19 Renault Trucks Szwajcaria oferuje swoim klientom dostęp do ofert pojazdów drogą wyłącznie cyfrową.

Renault Trucks bliżej kierowców ciężarówek i nie tylko

Wsparcie Renault Trucks nie rozróżnia granic ani marek ciężarówek. Zgodnie z mottem Drivers are Heroes producent ciężarówek uruchomił inicjatywy wsparcia we wszystkich obszarach, w których działa.

Renault Trucks podpisało historyczną umowę z grupą Carlsberg. Elektryczne ciężarówki będą rozwozić piwo

Dwadzieścia elektrycznych Renault D Wide ZE przekaże Renault Trucks dla browaru Feldschlösschen w Rheinfelden w Szwajcarii.

Zaskakująca decyzja zarządu Renault Trucks. To mały gest, ale piękny symbol

W połowie marca Renault Trucks ogłosiło zamknięcie "do odwołania" czterech francuskich zakładów produkcyjnych, które zatrudniają 4500 osób.

Renault Trucks wprowadza do swojej oferty nowy rodzaj kontraktów serwisowych

Kontrakty Start&Drive Excellence Predict skracają czas przestojów.

Zapisz się do newslettera

Raz w tygodniu otrzymasz od nas przegląd wydarzeń z branży TSL